Nederlands Export Kenteken (Vanaf €120,- Incl. BTW)

 

Een voertuig met Nederlands kenteken uitvoeren:

Als uw voertuig met een Nederlands kenteken voorgoed naar het buitenland gaat, moet u de registratie van dat voertuig beëindigen. Dit is belangrijk, want na beëindiging van de registratie kunt u de verzekering stopzetten en hoeft u geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Daarnaast vervalt de (eventuele) APK-plicht. Hoe u de kentekenregistratie van uw voertuig voor uitvoer kunt beëindigen, leest u hieronder.

 

Uw voertuig aanmelden voor uitvoer:

U neemt de volgende stappen:

 • U bezoekt ons. Hiervoor hoeft u het voertuig dat u gaat uitvoeren niet mee te nemen. Informatie over benodigde documenten leest u onder Documenten die u moet meenemen.
 • U betaalt de kosten. Het bedrag vindt u onderaan deze pagina.
 • Wij melden voor u het voertuig af in het kentekenregister.
 • U levert uw kentekenplaten van uw voertuig bij ons in.
 • U ontvangt van de ons:

 

 Als u in het bezit bent van het papieren kentekenbewijs:

Het vrijwaringsbewijs (dit is het bewijs waarmee u kunt aantonen dat uw registratie is stopgezet).
Het Tenaamstellingsbewijs (Deel IB).
Een papieren kentekenbewijs deel II. Dit is een nieuw kentekenbewijs sinds 2014 dat RDW bij uitvoer afgeeft. Op dit kentekenbewijs staan de gegevens van degene die het voertuig op uitvoer heeft laten zetten. Dit kentekenbewijs deel II heeft u, samen met het Tenaamstellingsbewijs en het Voertuigbewijs, nodig voor herregistratie van het voertuig in het buitenland.

 

Als u in het bezit bent van een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard):

Het vrijwaringsbewijs (dit is het bewijs waarmee u kunt aantonen dat uw registratie bij de RDW is stopgezet).
De kentekencard. Hier knippen wij een hoekje af. Hierdoor is de kentekencard niet meer geldig, maar kunt u deze nog wel gebruiken voor uitvoer.
Een papieren kentekenbewijs deel II. Dit is een nieuw kentekenbewijs dat sinds 2014 bij uitvoer afgeeft. Op dit kentekenbewijs staan de gegevens van degene die het voertuig op uitvoer heeft laten zetten. Dit kentekendeel II heeft u samen met de kentekencard nodig voor herregistratie van het voertuig  in het buitenland.
Als alles akkoord is, is het kenteken niet meer geldig. U mag dan met het voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg. U kunt uw verzekering opzeggen, de motorrijtuigenbelasting stopt automatisch.
Als u nog wel met het voertuig gaat rijden, dan kunt u het bestaande kenteken gebruiken. U kunt de kentekenplaten zelf maken door het bestaande kenteken in zwarte letters/cijfers te plaatsen op een witte kentekenplaat (karton). Of u kunt de kentekenplaten bij ons laten maken. Dit kenteken is alleen geldig in Nederland. Na aanmelding voor uitvoer mag een voertuig nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden, maar niet langer dan de APK geldig is. Als u met het voertuig mag en gaat rijden, vergeet dan niet voor die periode een verzekering af te sluiten die bij onze ook te verkrijgen is.
Als het voertuig naar een land buiten de Europese Unie wordt uitgevoerd, moet u ook naar de Douane voor ‘aangifte ten uitvoer’.

 

Voorwaarden voor aanmelden uitvoer

U bent minimaal 18 jaar en 16 jaar voor uitvoer van een bromfiets

 

Documenten die u moet meenemen

Heeft u een papieren kentekenbewijs:

 • Tenaamstellingsbewijs (Deel IB);
 • Overschrijvingsbewijs (mag ontbreken, maar dan moet de geregistreerde eigenaar/houder de aanvraag doen);
 • Geldig legitimatiebewijs;
 • Kopie uittreksel KvK (in geval van rechtspersoon);
 • Kentekenplaten.

Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard):

 • Kentekencard.
 • Tenaamstellingscode (mag ontbreken, maar dan moet de geregistreerde eigenaar/houder de aanvraag doen);
 • Geldig legitimatiebewijs;
 • Kopie uittreksel KvK (in geval van rechtspersoon).
 • Kentekenplaten;
 • Een geldig legitimatiebewijs.

 

Buitenlands kenteken

Als het voertuig in het buitenland een kenteken moet krijgen en het Voertuigbewijs (Deel IA) mist, kunt u het beste een vervangend kentekenbewijs aanvragen voordat u het voertuig voor uitvoer aanmeldt. Voor het verkrijgen van een kenteken in het buitenland is het handig dat u het volledige kentekenbewijs heeft. U kunt de noodzaak hiervan navragen in het betreffende land. Als het voertuig een buitenlands kenteken moet krijgen, is het verstandig dat de persoon die in het buitenland een kenteken wil aanvragen zelf de uitvoer bij de RDW regelt.

 

Voertuig is al in het buitenland

Is uw voertuig al in het buitenland en heeft u de registratie nog niet beëindigd? Als uw voertuig met een Nederlands kenteken voorgoed in het buitenland blijft, moet u de registratie van dat voertuig  beëindigen. Dit is belangrijk, want na beëindiging van de registratie kunt u de verzekering stopzetten, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen en is de (eventuele) APK-plicht vervallen. Als uw voertuig met Nederlands kenteken al in het buitenland is kunt u bij ons op kantoor langskomen om de Nederlandse registratie te beëindigen.

 

Kosten

Uitvoerverklaring 0% BTW € 24,84
Uitvoerverklaring EU 21% BTW € 30,00
Inname- /vernietiging kentekenplaten (0% BTW) € 2,95
Inname- /vernietiging kentekenplaten (21% BTW) € 3,57

  

Een voertuig met Buitenlands kenteken uitvoeren

Het Export voor Buitenlands voertuigen wordt gebruikt voor het doorvoeren van voertuigen die (in het buitenland) een inschrijving hebben of daar zijn uitgeschreven. Dit kenteken kunt u ook bij ons aanvragen voor voertuigen die nog nooit zijn ingeschreven. Met Deze kentekenbewijs kunt u de doorvoer van voertuigen door heel Europa en daarbuiten regelen. Het kentekenbewijs is namelijk niet alleen in Nederland geldig, maar wereldwijd.

Het kentekenbewijs ziet er anders uit dan het reguliere Nederlandse kentekenbewijs. Het document is uitgerust met hoogwaardige veiligheidskenmerken die ervoor moeten zorgen dat het document moeilijk na te maken is. Dit soort kenteken is te verkrijgen met die origineel buitenlands documenten met of zonder APK Keuring.

De Kosten ervan Zijn afhanklijk van Buitlands APK Keuring (Geldig of niet)

Contact Formulier

 • Sleep bestanden hierheen of